Tandblekning är inget nytt fenomen

Det är lätt att tro att tandblekning är något som har kommit med den nya moderna världen och att det är främst de senaste decennierna som det har varit möjligt. Visst har det kanske blivit något som är mer utbrett och görs i större utsträckning av fler i befolkningen men fenomenet är inte särskilt nytt. Genom alla tider har det antagligen ansetts vara snyggt och signalera lycka och välstånd med rena tänder. Ruttnande tänder och hål i alla tänder var för länge sedan något som drabbade de flesta, även de mest välbärgade. Det slipper vi nu med den moderna tidens tandkräm och kunskap men tandblekningen finns fortfarande

Egypten var först som vanligt

Som så mycket annat så går det att spåra den första tandblekningen till Egypten eller kanske romarna. Det var i alla fall för ungefär 4000 år sedan och man vet att ett vitt leende var normen även då. För att nå det vita leendet så tuggade människor på olika sorters stenar eller drack vinäger, vilket antagligen gav något vitare tänder av en tandblekningspenna. Detta blandades också ibland och ses av tandläkare som det första exemplet av tandkräm i människans historia. Dock så är det såklart väldigt dåligt för tänderna då stenarna sliter bort emaljen och med tiden så förstörs tänderna för evigt. Romarna hade ett annat sätt som antagligen inte skulle tas emot så väl idag. De använde ammoniak, vilket kan göras även idag för att bleka tänder men deras ammoniak var av det mer naturliga slaget. Du kanske har gissat det redan och det är rätt. De sköljde munnen med urin. Antagligen så fungerade även detta då urin som sagt används för att bleka tänder men det är också förståeligt att den här metoden försvann.

Slutet av 1900-talet var ett genombrott

Ända fram till så sent som på slutet av 1980-talet så var tandblekning en lång och dyr process som behövde många behandlingar och bara de mest bemedlade höll på med detta. 1989 kom dock två tandläkare på idén att bleka tänderna med väteperoxid, vilket är det nästan alla använder sig av i dagens teknik. Det öppnade också upp för hemmablekningar som har blivit mer populära. Nu går det att bleka tänderna både hemma men såklart också hos tandläkaren.

Det är troligt att tandblekning i framtiden blir något de flesta kommer att ägna sig åt och att det görs uteslutande hemma. I takt med att tekniken och skenorna som används för blekning blir bättre så gör fler det hemma. Det är ingen vits med att gå till tandläkaren när det är lättare hemma och ger samma resultat.