Om du för första gången ska använda en båttrailer är det fullt normalt att känna sig aningens förvirrad och överrumplad av hela processen. Egentligen är det inte speciellt krångligt men om du inte vet vad du sysslar med finns det en risk att alltihopa åker ner i vattnet. 

Att tänka på 

Först och främst är det viktigt att du har en båttrailer som passar för din båt. Om trailern inte passar för båten kan den inte köras på ett säkert sätt och risken för olycksfall är större. Tänk på att alla båttrailers har en maxvikt. Därför är det otroligt viktigt att du är säker på att din trailer klarar av vikten på din båt innan du drar upp båten på trailern. Kom även ihåg att ställa in trailern för att den ska passa för din båt rent måttmässigt. Bottenvinkeln och längden behöver ställas in för att din båt ska kunna placeras stadigt på trailern. Inställningarna är tämligen grova vilket innebär att det inte är något som behöver ställas in exakt, utan är endast ungefärliga inställningar. Titta på märkningen på trailern för att se den längd som den är anpassad efter. Utefter vad du läser ut från detta kan du behöva justera vinschstödet bakåt eller framåt om det är ett spann. Att ställa in bottenvinkeln är extra svårt att ställa in om din båt ligger i vattnet. Det absolut viktigaste är att din båt ligger på kölrullarna och absolut inte sidorullarna på trailern. anledningen till detta är att kölrullarna är gjorda för att bära upp vikten av båten. Sidorullarnas syfte är istället att hålla båten på plats och inte bära upp någon direkt vikt. När båten väl står på trailern är det möjligt att justera dessa inställningar ytterligare. Efter detta moment kan eventuell ljusramp kopplas loss och trailern kan backas ner i vattnet. 

 Checklista upptagning med båttrailer 

  • Ställ in inställningarna på båttrailern för att den ska passa din båt när du ska köpa båtvagn
  • Ta bort ljusramp 
  • Kör ner trailern i vattnet, som längst till fälgkanten av trailern 
  • Koppla ihop vinschen till din båts stävöggla för att långsamt börja dra upp båten 
  • Vinscha upp båten så den ligger helt på trailern med stäven vilandes mot stävskyddet 
  • Surra fast din båt i trailern, använd spännband för att säkra båten 

Checklista sjösättning med båttrailer 

  • Lossa spännbanden och surrning, lossa och ta bort ljusramp 
  • För ner trailern till vattnet 
  • Vinscha ner båten till vattnet. Använd en förtöjningstamp för att hålla i båten när vinschen kopplas bort 
  • Kabinhaken som sitter tillsammans med vinschen kopplas bort. Nu är båten i vattnet och du kan njuta av en härlig dag på sjön 

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *